You are here: Здравословен живот Стрес Шансовете никога да не сте се сблъсквали със стреса са минимални

Шансовете никога да не сте се сблъсквали със стреса са минимални

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Дори и да сте неприлично богат или да живеете в тропически рай, шансовете никога да не сте се сблъсквали със стреса са минимални. Той представлява една от задължителните характеристики на живота особено след т.нар. индустриална революция. Все повече специалисти свързват състоянието на пренапрежение и необоснована на пръв поглед умора с причините за различни сериозни заболявания, включително и злокачествени.

Всеки добре познава най-честите прояви на стреса - пресъхнало гърло, потни длани, мускулно напрежение... Но има и много други по-малко известни симптоми на стреса, които също оказват съществено влияние върху начина и качеството на живот. Как да ги разпознаваме и да се справяме с тях:

1. Разстройство в краткосрочната памет
Ако забравяте лесно, трудно се концентрирате или не можете да вземате решения, това може да се дължи именно на прекомерния стрес. Или пък просто ви липсва увереност? Дори и да е така, нищо няма да ви навреди да се откъснете за 10 минути от напрегнатото всекидневие с чаша горещ чай в ръка.

2. Прозявките
Ако постоянно се прозявате, а не се чувствате сънени, причината за това може да се крие в т.нар. повърхностно дишане, причинено от стрес. В такъв случай човек се прозява, за да успее да навакса недостига на кислород в тялото. Ако е подозирате, че става дума за такова състояние, починете за кратко и многократно поемайте дълбоко въздух.

3. Кръв, пот и... храна
Стресът е жизнено важен елемент от еволюцията на човека, тъй като стимулацията на хормона адреналин е помагал на предците ни за оцеляването и набавянето на храна. За съжаление обаче прекомерният стрес стимулира и секрецията на хормони, наречени катехоламини, които участват в процесите на кръвосъсирване. по този начин хроничният стрес се явява една от причините за сърдечен удар или криза. Решението: Научете се да разпознавате и да се справяте със стреса бързо, като откриете най-добрия начин за себе си.

4. Изпотяване
Друго последствие от породения от стрес хормонален дисбаланс е изпотяването, особено под мишниците. Там потта е с по-различна консистенция от други части на тялото и с по-силна миризма. Решението: Поддържайте добра хигиена, използвайте рол-он и се научете да се справяте със стреса.

5. Злоупотреба със стимуланти
Много хора използват стимуланти като тютюна, кофеина и особено алкохол, за да се справят със стреса. Търсеният чрез тях ефект обаче е илюзорен. Никотинът е доказано вреден за здравето изобщо, а проблемът в случая с алкохола и кофеина се състои в това, че те могат да понижат рязкокръвната захар, което също може да причини стрес на тялото. Решението: Ограничете консумацията на кафе и всички съдържащи кофеин напитки, най-добре спрете цигарите (поне ги намалете, за да намалее и стресът). Ако искате да сте в кондиция в следобедните часове, избягвайте алкохола през обедната почивка. Пийте вода равномерно през целия ден.

6. Сухота в устата
Сухата уста е причинена от понижение на количеството слюнка в устната кухина. Това може да доведе и до лош дъх, халитоза и проблеми със зъбите. Пийте вода по-често и се грижете за зъбите си: редовно ги мийте и ги почиствайте с конец след хранене.

7. Болка в мускулите
Когато човек е под стрес, мускулите му се свиват (усещането е за разтегляне!). Това състояние е особено характерно за мускулите на гърба, докато тези на кръста често изпадат в болезнени спазми. В такива случаи опитайте следното: поставете ръката си на другото рамо, опипайте с пръсти, потърсете за напрегнати точки и внимателно масажирайте. Вземете топъл душ (още по-добре вана с ароматни масла).

8. Газове
Честото отделяне на газове със сигурност причинява неудобство. Въпреки че по-често е резултат от грешка в диетата, то може да се дължи и на прекомерния стрес във всекидневието. Газовете, болезнените спазми, стомашните киселини и диарията са симптоми на синдрома на дразнимото черво, който обичайно се отключва именно от стрес. Затова ограничете кофеина, алкохола и газираните. Избягвайте да дъвчете дъвка и не пийте нищо през сламка.

9. Пърхот
Продължителният стрес отслабва имунната система. Една от проявите на слабия имунитет е и появата на пърхот, защото гъбичките, които го причиняват намират благоприятна среда за развитие. За да се справите с този проблем: След къпане винаги изсушавайте косата си с кърпа вместо със сешоар (освен косата сешоарът има свойството да изсушава и скалпа, което задълбочава проблема). Внимавайте също с някои противопърхотни шампоани, които са твърде агресивни към кожата на главата и могат да я изсушат. Редувайте своя шампоан с бебешки или ползвайте смес от двата.

10. Неспокойни крака
Тъй като прекомерният стрес води до дисбаланс на някои електролити в тялото, може да установите, че изпитвате тежст в краката (дори и без да сте ги натоварвали) или пък че имате спазми в долните крайници (най-често през нощта). За да превъзмогнете това състояние, пийте по-често вода и след консултация с лекаря си вземайте магнезий като хранителна добавка.

11. Настинка
Отслабеният в резултат на стреса имунитет ни прави и по-податливи на настинки и грип. Други признаци на понижения имунитет могат да включват появата на акне, псориазис, брадавици и други кожни проблеми. Най-ефективният начин да се предпазим е като спортуваме и се движим повече - основно аеробни упражнения. Добрата форма и фигура създават и самочувствие, т.е. допринасят също за понижаване на на стреса. Естествено, както с всичко останало, така и със спорта не бива да се прекалява.

12. Напълняване
Под действието на стресовия хормон кортизол тялото започва да натрупва мазнини, особено в областта на корема. Освен това прекомерният стрес кара повечето хора да преяждат с любимите си, но вредни храни.

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.