You are here: Симптоми Гръдна болка Какво да направя ако получа стягане в гърдите или гръдна болка?

Какво да направя ако получа стягане в гърдите или гръдна болка?

Оценка на читателите: / 27
Слаба статияОтлична статия 

Стягане в гърдите и/или гръдна болка са често срещани симптоми при различни заболявания – сърдечно-съдови и несърдечни, някои  от тях - животозастрашаващи (например остър миокарден инфаркт), а други – сравнително безобидни (спазъм на хранопровода).


Какво да направя ако получа стягане в гърдите или гръдна болка?

Стягане в гърдите и/или гръдна болка са често срещани симптоми при различни заболявания – сърдечно-съдови и несърдечни, някои  от тях - животозастрашаващи (например остър миокарден инфаркт), а други – сравнително безобидни (спазъм на хранопровода).
Най-чести причини за стягане в гърдите и гръдна болка са:

• Сърдечно-съдови:
- Остър миокарден инфаркт или нестабилна стенокардия (www.cardiosite)
- Стабилна стенокардия (www.cardiosite)
- Разкъсване (дисекация) на аортата (www.cardiosite)
- Белодробен тромбоемболизъм (www.cardiosite)
- Заболявания на перикарда, например перикардит (възпаление на перикарда) (www.cardiosite)
- Аритмия (www.cardiosite)


• Други причини:
- Пневмония
- Пневмоторакс (колапс на белия дроб)
- Заболявания на плеврата:  напр. плеврит
- Заболявания на мускулите и костите (травма, възпаление, първични туморни заболявания или метастази).
- Херпес зостер
- Спазъм на хранопровода
- Гастро-езофагеална рефлуксна болест
- Разкъсване на хранопровода
- Заболявания в коремната кухина: язвена болест, жлъчно-каменна болест, възпаление на задстомашната жлеза
- Панически атаки

Сърдечно-съдови и/или белодробни заболявания са най-честите животозастрашаващи причини за стягане в гърдите или гръдна болка!


Гръдната болка при сърдечно-съдови заболявания може да се усеща по различен начин, но най-често се проявява като:
- Тежест, силен натиск зад гръдна кост, усещане за стягане на гръдния кош „като в менгеме”, тъпа постоянна болка в гръдния кош на широка площ. Такава обикновено е болката при клинично изявена исхемична болест на сърцето: стабилна стенокардия, нестабилна стенокардия и инфаркт на миокарда (www.cardiosite)

- Остра, пробождаща,  пареща, разкъсваща болка: такава може да бъде болката при различни сърдечни заболявания: инфаркт на миокарда, стабилна стенокардия, перикардит, дисекация на аортата (централно разположена непоносима, разкъсваща болка) (www.cardiosite) 

Болката при сърдечно-съдови заболявания:

- Често възниква или се засилва при физически усилия, но появата й в покой не изключва сърдечно заболяване (например остър миокарден инфаркт през нощните часове). (www.cardiosite)
- Може да бъде краткотрайна (секунди до 1-2 min) или продължителна  (>20-30 min. до часове и дни),
- Постоянна или с променлив интензитет – с периоди на засилване и отслабване.
- Може да се разпространява към шията и долната челюст, едната (по-често лявата) или двете ръце, гърба, корема и долните крайници.

- Промяната на положението на тялото обикновено не повлиява съществено болката при сърдечните заболявания с някои изключения (например перикардит)
- Често се придружава от други симптоми: задух, сърцебиене, изпотяване, гадене, повръщане, слабост, загуба на съзнание и др.

Гръдната болка, вероятно не е от сърдечен произход ако се съпровожда от:
- Кисел вкус в устата, усещане за връщане на храна към хранопровода, особено когато тези оплаквания възникват след хранене и заемане на легнало положение
- Затруднено преглъщане на храна и/или течности
- Промяна на характеристиката на болката при промяна на положението на тялото.
- Болка, която се засилва или облекчава при дълбоко дишане
- Болка, която се появява или засилва при натиск върху гръдния кош.

Бързото уточняване на причините за гръдната болка (или стягане в гърдите) може да бъде предизвикателство дори за лекарите, ако те не разполагат в момента с възможност за провеждане на някои важни инструментални изследвания, каквито са електрокардиографията, рентгенография, ехокардиография, лаборатория и др. защото:
• Гръдна болка със сходна характеристика може да възникне при различни сърдечни и несърдечни заболявания
• Гръдната болка може да се различава съществено при пациенти с едно и също заболяване  (при дългогодишни диабетици с неефективно контролиран захарен диабет гръдната болка може да не е типична и дори да липсва по време на остър миокарден инфаркт)
• Често при един и същ пациент има повече от едно заболяване, което може да се прояви с гръдна болка.

Как да постъпим при усещане за стягане или болка в гърдите?

При новопоявила се необяснима гръдна болка или усещане за стягане в гръдния кош, продължаващи повече от няколко минути, както и при повтаряща се болка с периоди на затишие и усилване:

Търсете медицинска помощ!

Това е особено важно за пациентите с налични сърдечно-съдови заболявания или рискови фактори за такива: артериална хипертония, захарен диабет, хиперхолестеролемия, тютюнопушене и др.
➢ Позвънете на Спешна медицинска помощ (СМП) или потърсете друг транспорт (при невъзможност за осъществяване на контакт със СМП) за да бъде транспортиран пациентът с гръдна болка до най-близкото спешно отделение.
Транспортът с линейка от екип на СМП е за предпочитане пред друг транспорт!

Позвънете незабавно на:


➢ Не губете време! Всяка минута е важна за пациентите със сърдечно-съдово заболяване и може да се окаже решаваща за спасяване на живота им , особено при миокарден инфаркт и дисекация на аортата!  

➢ Дори болката в гърдите да не е от сърдечен произход, пациентът може да е със заболяване, изискващо своевременна специализирана медицинска помощ!

➢ Сдъвчете 1 табл. Аспирин (www.cardiosite) 160 до 325 mg, особено ако имате доказана исхемична болест на сърцето. Не приемайте аспирин ако:
-  Имате алергия към този медикамент
-  Лекувате се с медикамент от групата на антикоагулантите (Синтром, Прадакса,Ксарелто, Еликвис, Варфарин или др.) (www.cardiosite)
-  Имате кървене или нарушения в кръвосъсирването
-  Болката е силна, разкъсваща (или т. нар. усещане за „срязване със нож или скалпел”, разпространява се назад към гърба, корема и долните крайници.
-  Други причини, поради които лекар Ви е казал да не приемате аспирин.

➢ Ако имате доказана исхемична болест на сърцето, приложете нитроглицерин под езика под формата на таблетки или спрей. При пациенти със стабилна стенокардия неповлияването на гръдната болка/стягане от 2 до 3 табл. нитроглицерин (или 2 впръсквания на нитроглицеринов спрей) под езикa през ~3-5 min налага се потърси незабавно Спешна медицинска помощ!


Какво съдействие можем да окажем на медицинския екип при пациент с гръдна болка?
1. Симптоми - опишете точно симптомите:
- Каква е болката?
- Кога и при какви обстоятелства е възникнала и има ли промяна от появата й?
- За пръв път ли пациентът съобщава за такава болка?
- Има ли нещо (положение на тялото, медикаменти, др.) което я облекчава?
- Има ли други симптоми?

2. Заболявания и рискови фактори: Какви заболявания са налице при пациента? Провеждани ли са някакви диагностични и лечебни (хирургични/нехирургични) процедури?
- Високо артериално налягане (артериална хипертония)? (www.cardiosite)
- Захарен диабет? (www.cardiosite)
- Високи стойности на холестерола и/или триглицеридите? (www.cardiosite)
- Тютюнопушене, консумация на етилов алкохол, кафе? (www.cardiosite)
- Употреба на забранени стимуланти и наркотици (амфетамини, кокаин, хероин и др.)

3. Какви медикаменти приема пациента? Пропуснал ли е приема на някой от медикаментите си за деня?

Какви изследвания се очаква да бъдат направени при пациент с гръдна болка?


Задължителни изследвания
1. Електрокардиография: изследване на електрическата активност на сърцето, изключително важно за диагностициране на миокарден инфаркт, сърдечна артмия и други заболявания (…)(www.cardiosite)
2. Рентгенография на гръден кош: изследване, даващо възможност за диагностициране на някои остри белодробни заболявания, протичащи с гръдна болка (пневмония, пневмоторакс, и др.), фрактура на ребра, както и оценка на големината и формата на сърцето и изхождащите от него големи съдове. Този метод е безопасен и не води значимо облъчване на организма, но все пак провеждащите изследването медицински лица трябва да бъдат уведомени, ако пациентът е жена в начална бременност (...)(www.cardiosite)
3. Лабораторни тестове:
• пълна кръвна картина,
• показатели за увреждане на сърдечния мускул: тропонин Т или I, креатин фосфокиназа – обща и МВ-фракция;
• кръвна глюкоза,
• показатели за бъбречната функция: креатинин, урея и пикочна киселина,
• показатели за чернодробната функция: алалнин аминотрансфераза (АСАТ), аланин аминотрансфераза (АЛАТ), гама-глутамил трансфераза (ГГТ).
• показатели за наличие на възпалителен  процес: скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ), С-реактивен протеин, фибриноген
• При пациенти, лекувани с орален антикоагулант: показатели за коагулационния статус.
• Д-димери4. Ехокардиография: показана при всички пациенти с гръдна болка и съмнения за сърдечно-съдово заболяване. Неинвазивно и напълно безопасно за пациента ултразвуково изследване, даващо възможност да се оценят сърдечните структури, функция и кръвотока в сърдечните кухини и съдовете, изхождащи от тях (…)
Допълнителни изследвания
5. Компютърна аксиална томография: неинвазивно изследване, даващо възможност да се оцени състоянието на аортата (при съмнения за дисекация), коронарните съдове на сърцето (стеснение на лумена им от атеросклеротични плаки,  натрупване на калций), запушване на разклоненията на белодробната артерия при съмнения за белодробен тромбоемболизъм и др (…)(www.cardiosite)


6. Сърдечни стрес-тестове: оценяват как сърцето реагира на натоварване и съответно дали е възможно гръдната болка да се дължи на сърдечно заболяване (водеща причина е стеснение на коронарните съдове от атеросклеротични плаки). Най-честите форми на стрес-тест, прилагани в рутинната клинична практика са велоергометрия и Тредмил (бягаща пътека) с физическо или медикаментозно натоварване (инжектиране на медикамент в нарастваща доза) (…)(www.cardiosite)

7. Сърдечна катетеризация: инвазивно  изследване на сърдечните кухини, коронарните съдове, аортата и белодробната артерия. Сърдечната катетеризация дава възможност не само за диагностика, но и за лечение на редица заболявания (…)(www.cardiosite)
По-често прилагани медикаменти при гръдна болка от сърдечен произход:
Внимание! Посочените по-долу медикаменти се прилагат само след лекарско предписание. Неправилното им приложение може да доведе до влошаване на състоянието и смърт.

Аспирин: важен медикамент при пациенти с гръдна болка, дължаща се на исхемична болест на сърцето, особено при данни за остър миокарден инфаркт. Потиска свързването на тромбоцитите  и образуването тромби.
Други антиагреганти (клопидогрел, празугрел, тикагрелор): действието им е подобно на аспирина и прилагат се в комбинация с него за известен период от време при пациенти, на които е поставен стент в коронарните съдове или вместо аспирин при непоносимост към последния при пациенти с исхемична болест на сърцето. (www.cardiosite)

Антикоагуланти: медикаменти, потискащи съсирването на кръвта. (www.cardiosite)

Нитроглицерин: прилага се при гръдна болка, дължаща се на миокардна исхемия (стенокардия, миокарден инфаркт). (www.cardiosite)

Анксиолитици и опиоидни аналгетици: използват се за потискане на психическото напрежение и овладяване на болката (от сърдечен и несърдечен произход).

Бета-блокери:
забавят сърдечната честота, потискат миокардния контрактилитет и понижават артериалното налягане. Всичко това води на намаляване на О2 консумация от сърдечния мускул (миокарда). Несъответствието между О2 консумация от миокарда и О2 доставка от кръвотока в коронарните съдове е в основата на възникването на гръдна болка при пациентите с исхемична болест на сърцето (...)(www.cardiosite)


Автор: Д-р Стефан Найденов

Д-р Стефан Найденов Найденов е роден на 15 декември 1976 год. в гр. Хасково.
Завършва Медицина през 2001 год. в Медицински Университет София.

През 2007 год. придобива научна и образователна степен “Доктор” по специалността “Кардиология”, a през 2012 год. клинична специалност „Кардиология”.

Работи като главен асистент към Клиниката по Кардиология, КПВБ “Проф. Ст. Киркович”, УМБАЛ „Александровска” в София.

Член e на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), Българската лига по хипертония, Работната група „Жени и сърдечно-съдов риск към ДКБ, Европейското кардиологично дружество (ЕКД), Работната група „Hypertension and the heart” към ЕКД, Международно дружество по хипертония (МДХ), Работната група „Media NIC Working Group” към МДХ, Европейската асоциация по сърдечно-съдова профилактика и рехабилитация.

Има над 45 научни публикации в сферата на кардиологията в национални и чуждестранни медицински издания, както и над 50 участия с доклади и постери в национални и международни конгреси.

Тел.: 0888 528417
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.